Blog 15. Den halve parade

En halv parade er en af grundpillerne i ridningen, som veludført danner et uundværligt fundament for al ridning. Du bruger øvelsen til balancere hesten og bringe den på bagparten. Ved hver ændring i bevægelsesforløbet, retning eller øvelser, foretages den halve parade, hvis det er nødvendigt for balancen.
En halv parade er faktisk en ret kompleks øvelse, som det kan tage tid, tålmodighed og fornemmelse for timing at få indøvet korrekt.

1. De indledende øvelser

Det er nemmest at starte med at træne halve parader ved at starte med hele parader – altså skridt/parade overgang.
Her er vigtigt, at du holder din position, hvor du passer på ikke at:
læne dig tilbage,
blive svajrygget,
gøre dig lang i overkroppen,
runde ryggen,
blive svag i mellemgulvet,
presse ned i stigbøjlen,
tage lårene fra sadlen,
suge maven ind
trække i tøjlen.

Her er de øvrige vigtige retningslinier:

Sædebenenes effekt
Vi begynder med at nedsætte tempoet af hestens ben ved at “gå” langsomt med sædebenene (se blog nr. 2) og stoppe bevægelsen ind i en parade.
Når sædebenene har taget kontrol over farten på hestens ben og paraderne fungerer godt, kan det hjælpe dig at tænke: rid en parade, men alligevel ikke – og fortsætte skridten. Dette virker som en slow-motion halv parade, men har en god effekt. Ved meget fremadgående heste, kan det være nødvendigt i starte at gentage parader efter meget få skridt.

Bevar energien
Du eller hesten må ikke lade energien aftage, fordi du ved, I er på vej ind i en parade. Du må bevare din position, bear down og stoppe bevægelsen i sædebenene, samtidig med at du tager lidt mere kontakt med lårene, men bevarer den lette kontakt i stigbøjlerne.

2. Tøjleføring

Den næste udfordring er at at have passiv modstand med hænderne. Her er det nødvendigt med korte tøjler, da lange hængende tøjler kræver, at du skal trække i tøjlerne for at få kontakt til hestens mund.

A. Tøjlen skal ligge i håndfladen og henover det tredje led af fingrene (Billede A)

Billede A.

B. Det andet led af fingrene skal ikke bøjes – tænk på fingerpuder mod håndflade (Billede B)
Tommel- og pegefinger holder tøjlen, med tommelfingeren ovenover som taget på et hus
– og hold tøjlerne i forlængelse af biddet i lige linie op gennem håndled, til albue og skulderblade, som presses ned mod taljen i en V-form.

Billede B.

Lige så længe, som du er i stand til at bevare din lodrette korrekte position, vil hesten være nødt til at forholde sig til tøjleføringen og vil hurtigt tilpasse sig den lettere kontakt.
Forskellen på denne passive modstand og tøjletræk er enorm for hesten. Derfor er det vigtigt at arbejde med dette (sammen med dine sædeben) for at få den rigtige halve parade.

3. Den sidste fase

Det tredje moment i den halve paraden er, når du i samme åndedrag, som hjælpen fra den passive modstand, skal tænke fremad. Det er en manøvre, som skal gå så hurtigt, at mange ryttere i begyndelsen ikke har overskud til at udføre det flydende.
En effektfuld halv parade skal udføres f. eks i traven på samme tid som i nedsidningsfasen. Varer den halve parade i 2-3 nedsidninger mistes virkningen og rytteren kommer ud af takt og vil sandsynligvis ende med at trække i tøjlen.
Tænk på, at mennesker ikke kan multitaske, men har det ligesom vaskemaskiner: Et program ad gangen! Dette gælder også heste. De kan ikke stoppe op og gå frem på samme tid, så den stoppende og den fremadgående hjælp skal gives efter hinanden. Tilsidst skal de falde så tæt at de bliver næsten samtidige.

I sidste fase i den halve parade skal du være i stand til at skubbe dine hænder fremad og undgå, at du og hesten benytter tøjlen som balancestang. Altså at både du og hesten bevarer deres jeres uafhængige balance. I traven er den halve parade med til, at hesten tøver på de diagonale ben, før den går frem med fornyet energi.

Selvom den beskrevne halve parade kommer til at fungere som en flydende overgang, er den ikke nok til at skabe samling og fremaddrift, som på de mere avancerede halve parader. Men denne basis halve parade kan gøre en stor forskel i ridningen og er en forudsætning for at udføre de samlende halve parader.

Den samlende halve parade
I den avancerede halve parade i højere dressur, kræves det yderligere, at du konstant kan balancere dit tyngdepunkt nøjagtig over hestens. Ydermere skal du være i stand til at suge hestens ryg op under sædet og placere hestens manke og brystkasse mellem dens skulderblade, så hestens forben/manken trykker opad og derved komprimerer leddene i bagbenene.
Dette vil resultere i, at bagbenene er i jorden et moment længere og forparten tilsvarende hæver sig op og bagud.
Man kan benævne det som en samlende, mankehævende halv parade.

Men som Mary siger, hvis de første forsøg på at lave en korrekt halv parade ikke lykkedes – så skidt med det – det er helt normalt….

Share Button
 / Comments Off on Blog 15. Den halve parade  / in Blog, Nyheder

Comments are closed.