Blog 13. Om Mary Wanless – opfinderen af RWYM

Mange har forespurgt om historien og hvem der står bag RWYM, så her er en lille beskrivelse:
Mary Wanless
Mary Wanless er en internationalt anerkendt coach og forfatter til RWYM – Ride With Your Mind’s ridebøger, som er blevet oversat til mange sprog, ligesom hun også har udgivet trænings-dvd’er og laver web-seminarer. Hun træner ryttere fra nybegyndere til nogle af verdens bedste dressur ryttere. Hun har B.Sc. grader i både fysik og Applied Sports Coaching og BHSI certifikat.

Da hun for ca. 30 år siden satte sig for at finde ud af, hvad talentfulde ryttere gjorde uden at fortælle det, var det i frustration over egne begrænsede fremskridt som rytter og undervisning, der ikke hjalp hende videre.
Hendes hovedspørgsmål var “Hvad kræves der af en træner, for at formidle et konkret budskab til en elev?” Enhver koordinering, der er “piece of cake” for træneren er ikke nødvendigvis det samme for eleven. Når træneren siger “gør X” er det under forudsætning af, at eleven kan gøre A, B, C, D, osv. Virkeligheden er, at de fleste trænere underviser eleven, som om de ville undervise sig selv. Løsningen på dette ligger i trænerens evne til at krydse denne færdighedskløft og vise den pågældende rytter det personlige næste skridt, der vil flytte grænser fra det nuværende udgangspunkt.

Marys viden har udviklet sig fra de første år af af hendes forskning, der blev brugt på udredning af de færdigheder, der virkelig gjalt for basisridning. De mellemliggende år blev brugt til en fænomenal læringsrejse, for at udvikle rideevner, lære af nogle af verdens bedste ryttere, finpudse coaching færdigheder og forske i indlæringsmetoder. Hun har også investeret mange timer i at skrive sine bøger, give seminarer worldwide og uddanne andre trænere.
Videnskaben har nu bevist, hvad Mary instinktivt vidste i alle disse år – at verdens bedste ryttere kan have bestemt viden eller knowhow, men de kan ikke omsætte denne viden i ord. Dette skyldes at fysiske færdigheder og verbale beskrivelser kommer fra forskellige dele af hjernen. Den resulterer i en forvridning mellem ekspertise og forklaring og gør det svært for dygtige ryttere at videregive. Hvad de gør, og hvad de siger, de gør, kan være langt fra hinanden. Men Mary har opdaget, at deres færdigheder har en underliggende struktur, og at vide dette nøjagtigt, gør det muligt for hende at kommunikere det til andre. Hun præciserer ‘hvordan’ i ridningen, gør biomekanikken specifik og lærer samtidig undgå alle de »bør« og »skulle«, der kvæler al indlæring.
Resultatet er en fænomenal effektiv måde at hjælpe ryttere til at udvikle både følelse og indflydelse. Talent kan virkelig læres!

Mary red ved den afdøde Nuno Oliveira og gennem årene har hun tilbragt mange måneders træning i Portugal.
Ligeledes i Tyskland ved den afdøde Egon Von Neindorff og ved Hans Heinrich Meyer-Zu-Ströhen.
Hendes coaching karriere i USA startede i 1991 med en opfordring til at tale på California Dressage Society årsmøde og senere ved US Dressage Federation årlige konvention.
Hun har kendt Kyra Kyrklund og hendes mand Richard White i mange år og underviste Richard inden han forlod UK for at blive Kyra’s partner. I årenes løb har Richard og Mary ofte samarbejdet om ridning. Han har også trænet rytterne, der var 4., 5., 7. og 10. i OL i Hongkong – hvilket netop viser, hvad coaching baseret på rytterens biomekanik kan opnå!

Heather Blitz - her på Præstemarkens Quatero

Mary har coachet den amerikanske dressur stjerne Heather Blitz i over 17 år. Mary og Heather har et gensidigt coaching forhold. Heather har tilføjet RWYM sine egne unikke måder at løse uddannelsesspørgsmål på med en forståelse af alle typer af heste. Hun er et geni på dette område og Mary mener desuden, at hun er verdens bedste levende ryttereksempel på korrekt biomekanik!

Share Button
 / Comments Off on Blog 13. Om Mary Wanless – opfinderen af RWYM  / in Blog

Comments are closed.