Blog 10. Styring

Denne part er lige så vigtig, som alle de andre teknikker, men måske lettere at forstå.

Mange rytteres mening om dette emne er: Ønsker du at dreje til højre – tag i højre tøjle. Vil du dreje til venstre – tag i venstre tøjle. Stop – træk i begge tøjler. Frem spark med begge ben. Hvor svært kan det være!

I RWYM er der lidt flere nuancer, der gør det lettere for hesten at forstå, hvad rytteren forlanger af den.

Indvendig drejning

Hvis du prøver at dreje en hest med indvendig tøjle, sker der det, at hesten drejer hovedet ind i volten – og fortsætter lige ud. Det har vi et rigtigt godt udtryk for i RWYM. Vi siger at hesten ‘ jackknifer’. Udtrykket kommer fra det engelske ord for foldekniv. Hesten ‘folder’ sig sammen som en foldekniv i skulderen. Når dette sker, skyder hesten udvendige skulder ud. Tænk på hvad du gør, når du skal dreje, når du kører på cykel eller kører med trillebør. Hvis du bare drejer med den indvendige hånd, vil du miste balance og trillebøren eller cyklen vil falde. Princippet er det samme, når du skal styre en hest – den mister balancen og bruger sin muskulatur forkert. Så det er ikke en situation, vi ønsker at sætte hesten i.

Indvending drejning omkring indvendig schenkel

En anden variant af at dreje hesten ses når rytteren drejer hesten rundt om indvendig schenkel med indvendige førende tøjle. Også kendt som udtrykket, at hesten skal runde sig om indvendige schenkel. Hvis vi kigger nærmere på denne øvelse, vil det ikke give mening for hesten, at den skal bevæge sig imod en schenkel, der presser. I alle andre situationer skal hesten vige for schenkeltryk. Det er meget vigtigt, at et signal ALTID betyder det samme. Dine signaler skal være enkle og konsekvente – ellers opgiver hesten at finde ud af, hvad du ønsker af den. Det korrekte er derfor, at du bruger udvendig lår til at presse hesten i den ønskede retning – altså indad. Det er her vigtigt, at det er indersiden af låret, der bruges og ikke schenklen. Firkantet forklaret, skal du, hvis hesten skal gå til venstre, presse til venstre med udvendige højre lår. Forsøg at ride nogle cirkler i skridt og få hesten til at bevæge sig ind i mindre cirkler ved pres fra udvendige lår. Det er ganske let og logisk, både for dig som rytter og for hesten. Fig. 1.

Fig.1. Hesten er ligeudrettet men styret rundt ved hjælp af udvendige lår.

Fig.1.
Hesten er ligeudrettet men styret rundt ved hjælp af udvendige lår.

Indvendig drejning med indvendig tøjle og udvendig schenkel

Den tredie måde, en rytter ofte drejer sin hest på, er ved hjælp af indvendig tøjle og udvendig schenkel/spore. I RWYM prøver vi at forstyrre hesten så lidt som muligt uden håndfaste signaler. Hænder, schenkler, hæle og sporer er hjælpere, der kan forvirre og tilføre hesten ubehag. Derved formindskes hestens chance for at forblive i takt, balance, fremaddrift og bevare arbejdsviljen.

Flytning af skuldre

Der er en god metode især til unge heste (eller heste, som ikke er særlig styrbare), hvorved den vendende hjælp fra det udvendige lår kan styrkes.
Her kan du vende eller styre ved at flytte på hestens skuldre. Dette sker ved, at du flytter hånden ud fra hesten, ca. 20-30 cm til den side, du ønsker hestens skuldre skal bevæge sig til – flyt gerne hånden ud for hvert trin i starten.
Det er her vigtigt, at hestens hals ikke drejer til siden med hånden. Halsen skal være ligeudrettet hele tiden, så du er derfor nødt til at støtte op med modsatte hånd, for at hals og hoved ikke bøjes. Fig. 2.

Fig. 2.  Her flyttes suldre ved at støtte op i udvendig tøjle og lægge indvendig til siden skuldrene vil flyttes til.

Fig. 2.
Her flyttes suldre ved at støtte op i udvendig tøjle og lægge indvendig til siden skuldrene vil flyttes til.

Hvis du på denne måde kan holde hesten ligeudrettet og samtidig flytte den sideførende hånd ud, vil hesten flytte skuldrene.
Med hjælpen fra det udvendige lår samtidig, får du mulighed for, at vending med lår kan tage over, når styringen er bedre på plads.
At flytte skuldre er senere også en god teknik til at opnå ligeudretning eller at styrke hestens balance. På højere plan kan det styrke sidebevægelser i trav og galop og galoppirouetter.

Styring, ligeudretning og balance hænger nøje sammen, så derfor er næste blog om ligeudretning/sidebalance, en forudsætning for alt vedrørende ridning.

Share Button
 / Comments Off on Blog 10. Styring  / in Blog

Comments are closed.