Blog 6. Den første gangart, skridten

Skridten er vigtig for al videre uddannelse af hesten

Skridten er vigtig for al videre uddannelse af hesten

De fleste ryttere undervurderer skridtens betydning. I virkeligheden er det her, man grundlæggende kan få føling både med sin egen krop og hestens. Her kan man lægge grundstenen til den balancerede hest i de samlende øvelser.

Hav tålmodighed

Det kan være ganske vanskeligt og tage tid at få en hest til at gå helt ligeudrettet, beholde rytmen, men stadig være fremadsøgende og i balance – både til siderne, op/ned og for-/bagtil.
Men arbejdet lønner sig i den videre uddannelse, så vær vedholdende. Bliv ved med at være tålmodig og forsøge – vis hesten den rigtige vej, det er måske først den 20. gang det lykkes, men her roses hesten meget.

Det kan være svært at holde tungen lige...

Det kan være svært at holde tungen lige…

Tjek opstilling i de forrige afsnit

Når man arbejder med skridten er det vigtigt at bevare den korrekte opstilling med sædebenene lodrette, plugin, bear down, hænge i lårene med kun lidt vægt i stigbøjlen og matche hestens rygbevægelser. Se de foregående afsnit om opstilling mm.

Få føling med din og hestens krop

Når du skridter, er det vigtigt at kunne mærke, hvad der sker i hesten. Hvor er hestens ben? Hvordan føles ryggen? Sidder du i et hul, sidder du på en lige flade, eller sidder du på et bjerg? For at udvikle din følelse for, hvad der sker i hesten, anbefales følgende øvelse:
Glem først alt om RWYM og sid som en sæk kartofler – fuldstændig afslappet! Mærk nu hvordan dine sædeben bevæger sig i takt med hestens skridt. Du skulle gerne mærke, at de både bliver skubbet frem og tilbage og samtidig op og ned. Dit sædeben beskriver faktisk en cirkel. Kig nu i spejlet og se, hvornår hesten sætter f.eks højre forben i jorden – eller endnu bedre – få en ven til at sige “nu”, hver gang hesten sætter højre forben i jorden. Mærk nu hvor dit højre sædeben er i sadlen. Når du føler dig helt sikker, skifter du opmærksomheden til venstre sædeben. Hvor er det i sadlen, når hesten sætter højre forben i jorden? Fortsæt på samme måde med de andre ben.
Når hesten står i paraden – og lav den gerne med siden til spejlet. Mærk så hvordan hesten er at sidde på. Er den ens i begge sider, eller er det ligesom et hul i den ene side? Sidder du i et hul, på en lige flade eller på en top? Mærk godt efter og se så i spejlet. Sammenlign din følelse med det du ser. Betød hullet i ryggen at et bagben var for langt inde under hesten, eller var det for langt bagud? Gentag øvelsen mange gange. Det er vigtigt, at du først kigger i spejlet, når du har mærket, hvordan hesten står. Her kan du også bruge en ven til at hjælpe dig. Det er lidt lettere at ride ind i en parade, når den ikke absolut skal ske foran spejlet.

Ret skuldre ind

Mærk også efter, hvor hesten har skuldrene og at de er ligeudrettede. Det er stadig dig, der rider skuldrene ligeudrettede. Det hjælper at tænke på at ride efter en usynlig linie i bunden, tænke at hestens man skal være helt lige foran sadlen med lige meget forpart og hals til begge sider, eller at man rider ud gennem en tunnel med vægge til begge sider.
Husk, at hvis hesten mister skuldrene/balance til en af siderne, er det forparten, der skal rettes ind efter bagparten og ikke omvendt. Benyt dine lår til at holde skuldrene på plads – altså hvis hesten mister skulder til venstre, er det dit venstre lår, der skubber tilbage. Når hesten går lige, sætter den bagbene op i forbenenes spor. Tjek dette ved at ride ligeud mod et spejl eller få en hjælper til at se efter. Det er normalt i almindelig ridning at tænke 98% på, hvad hesten gør. Når du rider RWYM, går 98% af ridningen ud på, hvad DU gør. Hesten er et spejl af rytteren, så den vil forbedre sig i takt med rytterens forbedringer.

Det er rytteren, der rider hestens skuldre ligeudrettede.

Det er rytteren, der rider hestens skuldre ligeudrettede.

Det er dig, der bestemmer

Pas på med din krops bevægelser. Sid stille med plug in og med lige meget vægt på sædebenene. Mange ryttere har tendens til at skubbe med lænden, hvilket destabiliserer rytteren og forvirrer hesten. Prøv at sidde ganske stille og lad hesten gå selv, men husk dog, at det er dine sædeben, der bestemmer tempoet (Se 1. afsnit om sædeben). Er det dig, eller det hesten, der bestemmer tempoet? Det er meningen, at det er dig, der afgør hvor og hvordan hesten sætter sine ben i jorden.

Er det dig, eller det hesten, der bestemmer tempoet?

Er det dig, eller det hesten, der bestemmer tempoet?

“Yes Mam – øvelsen”

Hvis hesten ikke med det samme går frem for et tryk fra den flade side af schenklen, er det på tide at lære hesten at gå frem øjeblikkeligt for din hjælp – dette er et must i alle gangarter og gælder især for sløve, men også ellers fremadgående heste, som måske er blevet “schenkeldøve”. Dette beskrives i forrige blok om indlæring, men er her beskrevet i en variant.
Øvelsen kaldes for “Yes Mam – øvelsen”. Dette er en af de sjældne gange, hvor vi bruger den negative forstærkning målrettet. Efter at have forsøgt med mindre eller mere schenkelhjælp uden hestens tydelige reaktion fremad med det samme, gives fra paraden ET kraftigt rap med pisken, samtidig med tryk med schenklerne. Dette skulle gerne være så overbevisende, at hesten sætter frem prompte – helst i trav eller galop – det er så VIGTIGT, at man stopper hesten op i parade STRAKS efter fremadridningen, uanset reaktionen. På denne måde focuseres hesten på selve opgaven. Alt efter, hvor meget hesten reagerer på denne øvelse, gentages den et par gange. Derefter gives den normale hjælp og nu vil langt de fleste heste blive mere årvågne overfor dine schenkler og dine hjælpere, så husk at rose hesten her.
Nu skulle du også være i stand til at sidde stille med schenklerne og kun bruge dem, når det er nødvendigt. Det er langt bedre at irettesætte hesten et par gange på denne måde, end at sidde og sparke/piske konstant.
Mary Wanless plejer at hævde, at en rytter, der har mistet sine ben fra knæene og nedad, ville kunne ride lige så godt, som normale ryttere. Dermed sagt, at underschenkel, hæle og især sporer bør anvendes med megen måde.

Hesten lærer at reagere med det samme på rytterens hjælpere.

Hesten lærer at reagere med det samme på rytterens hjælpere.

Ud i naturen

En god hjælp til at gøre hesten stærkere i skridten er at tage hesten ud på en god lang skridttur ofte. Ikke på hyggetur, men en tur på både hård og blød bund, med anstillede tøjler og både fri og samlet skridt i god fremaddrift. Husk på din korrekte RWYM opstilling også på tur!

En effektiv skridttur hjælper hesten til opbygning af muskler.

En effektiv skridttur hjælper hesten til opbygning af muskler.

Samling af skridten og opstramning af hestens mavemuskler

I din øvrige træning er skridtøvelserne også grundlæggende for de avancerede øvelser. Når hesten føles klar og gammel nok til at samle ind i skridten, øves det sammen med ligeudretning og fremaddrift. Dette kan være svært og stressende for hesten i begyndelsen, men træn at holde hesten i den langsomme skridt og uden at slingre. Forstærket bear down i ryggen (de to “mørbrads” på langs af begge sider af ryggen og trekanten over bikinilinien) og forstærket bear down nederst foran er med til at stramme hestens mavemuskler op, hvilket er er nødvendigt for at opnå samlingsgrad. Du vil opdage, at når du og hesten mestrer at holde en samlet ramme i skridten, tillige med, at du kan aktivere hestens bagben, er der ikke langt til samlet trav med løft, passage og piaffe – ligesom den balancerede skridt gør de andre øvelser nemmere, såsom sideførende øvelser og piouretter i skridt og galop.

Den samlede skridt.

Den samlede skridt.

God fornøjelse med skridtarbejdet og glæd dig til næste afsnit om letridning!

Inger Recht

Share Button
 / Comments Off on Blog 6. Den første gangart, skridten  / in Blog

Comments are closed.