Blog 3. Plugging In – At sidde stille

Som fortsættelse af sædebenenes funktion vil dette afsnit indeholde en udvidelse af sædebenenes forbindelse til hesten, som benævnes “Plug In”.

Dette er et af de vigtigste rideelementer i Mary Wanless’ værktøjskasse. Plug in er den forbindelse til hesten, som er vigtigst at bevare under al ridning. Især i nye omgivelser eller i krisesituationer under ridningen. Korrekt plug in giver mere sikkerhed og lydighed, samt ikke mindst et flot og roligt rytterbillede.
Når rytteren sidder i plug in, vises der ikke så mange ydre tegn på bevægelse, hvilket syner langt mere spændstigt og professionelt.
Korrekt praktiseret plug in giver rytteren mulighed for at “suge” hestens ryg op og dermed forbedre hestens samlingsgrad.

Meningen er, at sædeben og sædepuder sammen danner en stabil forbindelse til hesten (fig. 1) uden at vise bevægelse ud over den, der matcher hestens.

Fig. 1.

Fig. 1.

Tænk på et el-stik, hvor dine sædeben er stikket med 2 ben og i hestens ryg sidder stikkontakten med 2 huller. Når kontakt og stik er tilsluttet korrekt, er du “plugged in” og området omkring ens talje bliver mere roligt og stabilt, så hele kroppen kan fungere som en solid blok uden at “wuble” her og der. Hestens bevægelser opfanges ikke i taljestykket men i hofteleddene. Fig. 2.

Fig. 2.

Fig. 2.

For yderligere at beskrive princippet med plug in, kan man lave en lille let udført øvelse. Prøv at køre din hånd frem og tilbage henover dit lår. Denne bevægelse matcher den, som man oftest ser, når rytteren bevæger sig ved at glide frem og tilbage i sadlen. Denne bevægelse gør, at man mister forbindelsen med hesten.
For at gengive øvelsen, der matcher en rytter, der sidder med plug in, skal du prøve at bevæge din hånd over dit lår igen, men samtidig med at du bevæger huden og musklerne under din hånd, sådan at der hele tiden er kontakt med den samme del af låret. Her kan du se, at bevægelsen bliver mindre og at din hånd nu er i kontakt med dit lår – du har nu lavet et plug in!

Øv plug in på hesten – først i skridt – tænk på stikkontakten og vær opmærksom på dit sædeområde, hvor sæde og sadel mødes bagtil. Ved hver skridt hesten tager, skal dette område være helt stille og i kontakt med sadlen hele tiden (ligesom hånden på låret).
Du synes sikkert, at du sidder meget stille, selvom du måske stadig wubler og skubber eller prøver at opfange hestens bevægelse i din talje.
Så kan du gøre følgende: Prøv at bevæge dig meget – og så lidt. Gentag dette og brug en skala fra 0-10 for, hvor meget du bevæger dig og se, hvor tæt på 0, du kan komme.
Du kan også forestille dig at have korset på, der strammer taljestykket op (de ryttere, der har problemer pga manglende muskulatur, kan faktisk have gavn af at benytte et sportskorset for at hjælpe til opbygningen af manglende muskler).
Eller du kan tænke på, at din rygrad fortsætter ud i halebenet, ned gennem sadlen og 15 cm ned gennem hesten. Fig. 3.

Fig. 3.

Fig. 3.

Endnu en måde at forklare plug in på er, at rytteren er stangen i en karruselhest, hvor stangen fortsætter ned i hesten og således virker stabiliserende. Fig. 4.

Fig. 4.

Fig. 4.

Fortsæt med at skridte, til du mener, du har styr på dit plug in. Vær opmærksom på, at sædebenene bevæger sig i takt med hestens skridttakt og sørg for, at det er dig, der rider hesten i takten og ikke omvendt. Hvis du går over til andre gangarter, så prøv stadig at bevare dit plug in. Uanset hvilken gangart du er i, skal du have sædeben og plug in det samme sted i sadlen – altså f. eks. ikke skubbe med sædet i nedsidning eller “pudse sadel” i galoppen. (Mere om dette senere).
Hesten vil føle sig tryg, hvis du kan blive i din position med plug in uanset situationen. Dette vil gøre ridningen mere sikker. Følg med i de næste afsnit og få mere hjælp til at stabilisere dig i sadlen og mere kontrol i ridningen.

Og husk endelig at spørge eller kommentere, hvad I oplever!

Inger Recht, RWYM underviser

Share Button
 / Comments Off on Blog 3. Plugging In – At sidde stille  / in Blog

Comments are closed.